Julius Konttinen

Julius Konttinen kokee, että valokuvassa kiehtovinta on sen aikaa muovaava ominaisuus: saada lyhyen lyhyt hetki kestämään parhaimmillaan ikuisuuden. Se toimii välittäjänä kahden aika-avaruudessa kelluvan eri pisteen välillä. Valokuvan tärkein funktio on välittää tunnetta, teknisesti mitä taitavinkaan valokuva ei ole mitään ilman koskettavuutta. Tällä hetkellä Konttinen vaikuttaa Helsingissä, mutta tekee erinäisiä työprojekteja ympäri maailmaa.

julius_konttinen

Milloin innostuit kuvaamisesta?

Ilmeisesti liekki on kytenyt jo jossain melko syvällä kun olen jo lapsena kysellyt, että paljonkohan filmikamera maksaisi jos kirpputorilta sellaisen ostaisi. Todellinen kipinä kuitenkin syttyi kun sain rippilahjaksi ensimmäisen kamerani, joka oli sellainen melko tavallinen pokkari, jolla tuli leikittyä ja kokeiltua valokuvauksen saloja. Sitten valmistujaislahjaksi sain ensimmäisen järjestelmäkamerani, jolla leikkimielisen kokeilun sai vietyä uudelle tasolle. Erinäisten vaiheiden kautta kokeiluista tuli harrastus ja harrastuksesta ammatti.

julius_konttinen

Mikä on suurin vahvuutesi kuvaajana?

Vaikka olen itse hieman puolueellinen sanomaan, niin väittäisin, että tunnelman välittäminen ja oikeiden hetkien ennakoiminen. Helpottaa kuvaamista - erityisesti tapahtumakuvausta - jos osaa elää hetkeä noin sekunnin muita edellä ja ennakoida tulevaa. Tämän taidon saavuttaakseni olen opiskellut mustaa magiaa sekä lukenut Hawkingin Ajan lyhyt historia -teoksen.

julius_konttinen

Mitä kuvaat mieluiten?

Minulla ei ole mitään tiettyä suosikkiaihetta, mutta ihmisten parissa kuvaaminen tarjoaa aina eniten mahdollisuuksia. Mahdollisuuksien skaala on loputon kun muuttujia on niin iso määrä. Minun on vaikea nähdä itseäni taltiomassa esimerkiksi lintujen pesintää - luontokuvaajilta mitään pois ottamatta tietenkään, suuri arvostus heille! 

julius_konttinen

Lempikamerasi?

Ehdoton suosikkikamera tällä hetkellä on Nikon D850. Edistyksellinen tekniikka kompaktissa koossa on erittäin hyvä valtti. Täyden koon kenno on ehdoton ominaisuus ja varsinkin tässä dynamiikka on jotain mitä en ole aiemmin kokenut. Minun töissäni nopeus on aina valttia ja sitä siinä piisaa. Lisäksi muuttuvassa maailmassa, jossa asiakkaat vaativat yhä useammin myös videomateriaalia, on hyvä olla kamera jonka videojälki on myös huippuluokkaa.

Lempiobjektiivisi?

Käytän pelkästään kiinteän polttovälin linssejä. Uusimpana lisäyksenä kameralaukkuuni on tullut Sigma Art 135mm f1.8, joka yllätti minut täysin. Olen yleensä suosinut lyhyempi polttovälejä, koska tykkään olla lähellä kohdetta, mutta piirtojälki oli vain niin huikea, että sitä ei voi olla rakastamatta. Lempiobjektiiviksini on silti pakko vastata 50mm, sillä se on selkeästi eniten käyttämäni linssi. Silloin kun keveys on prioriteetti valitsen Nikonin oman nopean 50mm f1.4, mutta kun taas piirtojälki ratkaisee käytän selkeästi painavampaa Sigma Art 50mm f1.4 -linssiä. 

julius_konttinen

Mitä ilman et lähde kuvausreissulle (varsinaisten kuvaustarvikkeiden lisäksi)?

Tekisi mieli vastata kunnollinen kuvaussuunnitelma, mutta hyvin usein parhaat otokset tulevat extempore ja lennosta eli voimme unohtaa sen. Vastaan siis eneregiajuoma Club Mate, jotta energiatasot pysyvät hyvänä pitkinäkin päivinä. 

julius_konttinen

Unohtumattomin kuvausreissu?

Niitä on niin monia. Selkeästi ylitse muiden menevät kyllä reissuni Keniaan, jossa pääsin paikallisen hyväntekeväisyysjärjestön avustuksella kuvaamaan kenialaisten perusihmisten elämää maaseudulla. Olen nyt tähän mennessä tehnyt sinne kolme reissua ja niiden pohjalta julkaisin omakustannevalokuvakirjan. Ihmisten välittömyys ja positiivinen elämänasenne on jotain sellaista, josta meillä täällä pohjoisessa on paljon opittavaa. Lisäksi luonnonvalon ominaisuudet lähellä päiväntasaajaa ovat aivan erilaiset kuin mihin olin täällä tottunut; uskomattomat auringonnousut ja -laskut yhdistettynä keskipäivän polttavaan ylävaloon tarjoavat erinomaiset puitteet valokuvaukselle. 

julius_konttinen

Mikä olisi unelmiesi kuvauskohde?

Tällä hetkellä hyvinkin kliseiset Lofootit, Islanti sekä Färsaaret ovat kiinnostaneet syvästi. Myös Yhdysvalloissa järjestettävä Burning Man -festivaali olisi lottovoitto. Visuaaliset ja kulttuurillisesti rikkaat kohteet ovat aina olleet lähellä sydäntäni. 

julius_konttinen_08

Mikä on mielestäsi tärkein neuvo aloittelevalle kuvaajalle?

Tärkein neuvo on tietysti se, että kuvaamaan oppii vain kuvaamalla. Kuvaa siis niin paljon kuin sielu sietää, kanna kamera mukana ja ole yhtä sen kanssa - kuvaa, kuvaa, kuvaa! Tämän myötä päästään toiseen neuvoon: tee virheitä, niistä oppii paremmin kuin mistään kirjoista tai tutorial-videoista.

julius_konttinen

Julius Konttinen, Rajala ProTeam | Näytä kaikki kirjoitukset
  @juliuskonttinen


JULKAISTU: 11.6.2018

JAA ARTIKKELI SOMESSA