Hanna Råst

Hanna Råst

Hanna Råst (TaM) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka hyödyntää valokuvaa teoksien pohjamateriaalina yhdistäen sitä mm. kollaasiin ja videoon. Råst on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston valokuvataiteen koulutusohjelmasta ja opintojensa jälkeen pitänyt aktiivisesti yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.

Hänen teoksensa on noteerattu kansainvälisissä valokuvataiteen kilpailuissa. Näitä ovat mm. voitto ArtProof Grant Finland 2015 -kilpailussa, finalistipaikka Voies off 2017 -festivaaleilla ja Prix Photo Levallois -kilpailuissa. Vuonna 2018 sarja on jo valittu Grand Prix Fotofestiwaliin Puolaan ja Boutographies -festivaaliin Ranskaan. Taidetyöskentelynsä ohella Råst on toiminut useita vuosia kouluttajana valokuvauksen saralla.

09_TwistedTwirls_HannaRast
Twisted twirls (2015)

Milloin innostuit kuvaamisesta

Kuvaaminen alkoi oikeastaan vaivihkaa. Ennen valokuvaa oli piirustus ja maalaus, johon valokuva tuli luonnolliseksi jatkumoksi: valon ja kohteen havainnointia ilman viivaa tai värien sekoittamista. En muista tarkkaa ajankohtaa valokuvaamiselle, mutta se on kulkenut matkassani teini-ikäisestä lähtien.

Mikä on suurin vahvuutesi kuvaajana

Kuvien yhdistely ja kerroksien luominen. Kuvataiteilijana valokuva toimii usein pohjamateriaalina teoksilleni tai vain osana teosten kokonaisuutta. Vahvuuteni liittyy tähän kykyyn yhdistää ja luoda syvyyttä lähtökohtaisesti kaksiulotteiseen kuvaan. Kerronnan eri tasot: mennyt ja nykyisyys (ehkä myös tuleva) näkyvät kuvissani. Otteeni on hyvin tutkiva.

05_Atheshallowend_HannaRastAt the shallow end (2017)

Mitä kuvaat mieluiten

Niin paljon kaikkea! Olen kiinnostunut ihmisyydestä ja olemisen tavoista, mutta nämä voivat ilmentyä kuvassa henkilökuvauksen sijaan esimerkiksi rakennuksina, valona, yksityiskohtina tai esineinä.

Välineistä

En omista mitään yhtä ja tiettyä lempikameraa. Välineet valikoituvat sen mukaan mitä haluan kuvalta ja lopputulokselta: esimerkiksi filmikameraa käyttäessä filmin rae itsessään tekee kuvaan pehmeyttä ja tekstuuria. Joskus paras väline on skanneri tai tulostin, jolla työstää jo olemassa olevia kuvia uusiksi kuviksi.

Rumours (2017)
Rumours (2017)

Mitä ilman et lähde kuvausreissulle (varsinaisten kuvaustarvikkeiden lisäksi)

Muistivihkoa ja kyniä! Kirjaan jatkuvasti ylös ajatuksia, ideoita ja kokemuksia jotka liittyvät kuviini tai ovat uusien kuvien lähteenä.

Unohtumattomin kuvausreissu

Ehkä Meksiko, jossa vierailin vuonna 2010 ja kiertelin paljon itsekseni maaseudulla. Kanat, koirat ja aasit juoksentelivat vapaana pölyisillä kaduilla, tien mutkissa oli pieniä ikoneja ja rukoustolppia, värit olivat intensiivisiä, ihmiset ystävällisiä. Hylätyt kirkot, talot ja rannat olivat kuvauksellisia paikkoja. Toisaalta koko maa oli täynnä ristiriitoja, korruptiota ja väkivaltaa, joka välittyi tarinoiden muodossa ja ne painautuivat vasten henkeäsalpaavia maisemia.

04_Approachingthepresent_HannaRast
Approaching the present (2016)

Mikä olisi unelmiesi kuvauskohde

Haaveilen kuvausmatkasta Japaniin. Haluaisin videokuvata kaupungin hälinää ja toisaalta ikuistaa maan luontoa, etenkin vuoria. Matkasin viime kesänä Sloveniaan ja olin vaikuttunut vuorista, joilla patikoimme. Niiden jylhyys, suuruus ja vaikeus kuvata niitä haastavat pohtimaan tyydynkö vain katsomaan niitä, vai yritänkö ottaa niistä myös kuvan.

Mikä on mielestäsi tärkein neuvo aloittelevalle kuvaajalle

Oman äänen löytäminen, ehdottomasti. Älä tee samaa mitä kaikki muutkin tekevät, vaan pyri löytämään oma tulokulma kiinnostuksen kohteeseesi.

hanna råst

Hanna Råst, Rajala ProTeam | Näytä kaikki kirjoitukset
  @hanna_rast


JULKAISTU: 14.6.2018

JAA ARTIKKELI SOMESSA